Om
Du som är vegan kanske fortfarande älskar pasta i alla dess former, men är pasta veganskt egentligen?

Är pasta veganskt?

Du är långt ifrån den första veganen att ställa frågan, är pasta veganskt? Svaret på frågan är både ja och nej. De flesta av de torra vardagliga pastaprodukterna du hittar i affären är vanligtvis veganska, som spaghetti, penne, fusilli eller farfalle som oftast bara är gjort på durumvete och vatten. Men när det kommer till torkade lasagneplattor bör du vara extra noggran och kolla en extra gång, då många av dem kan innehålla ägg.

Den färska pastan däremot, som du hittar i kyldisken, innehåller i de flesta fall alltid ägg och är således inte vegansk. Ägg fungerar traditionellt som både färgämne och bindemedel när man gör färsk pasta, oavsett vilken pastasort det handlar om. Dock så finns det fortfarande särskilda märken som specialiserar sig på att göra just färsk vegansk pasta.

Titta alltid en extra gång

Men även när du köper torr pasta bör du alltid göra en snabbkoll på innehållsförteckningen, speciellt om du handlar pasta från ett nytt märke som du tidigare aldrig använt. Ibland smyger företag in fler ingredienser som du kanske inte skulle förvänta dig, framför allt när det gäller specialpasta eller pasta som är rikare på protein.

En del pasta kan innehålla ämnen som till exempel monoglycerider, kalciumfosfat eller järnlaktat. Ingredienser som ibland är veganska och ibland inte, beroende på källan. Innan du köper ett paket pasta som innehåller den här typen av ämnen bör du dubbelkolla med företaget om produkten verkligen är vegansk.

Andra typer av pasta

Det finns oändligt många veganska pasta recept och i dag hittar du dessutom många olika varianter av pasta. Med tiden har företagen blivit mer kreativa och du kan hitta pasta gjord på många olika basingredienser. Det finns pasta som är gjord på bland annat bönor, linser, ris, sötpotatis eller brödrot för att nämna några. Många av dessa alternativ är dessutom glutenfria och berikade med mer protein, mineraler och vitaminer. Men var uppmärksam, en del glutenfria produkter använder ägg för att ersätta glutenets bindande egenskaper.

Vegansk pasta på restaurang

Om du är ute och äter, fråga alltid personalen om pastan är vegansk innan du beställer. Gör restaurangen sin egen pasta, är sannolikheten stor att den också innehåller ägg. Många ställen använder likväl torr pasta och är vanligtvis då också helt kompatibel med en vegansk kosthållning. Så det är inga problem med att äta pasta ute som vegan, så länge du dubbelkollar med servitören.

Gör vegansk hemmagjord pasta

Att göra sin egen färska hemmagjorda veganska pasta är inte bara otroligt gott, du har dessutom full kontroll över vad som hamnar i degen och kan vara helt säker på att pastan du tillagar och äter är helt vegansk. Det finns absolut ingenting som säger att en färsk pasta behöver innehålla ägg. Du kan enkelt ersätta ägg i traditionella recept med olja, för att binda ihop ingredienserna.

DELA!