Om
En vegansk smörgåstårta är ett utmärkt alternativ till den som är vegan.

Enkel vegansk smörgåstårta

30 minuter
Ganska enkelt

När man ska bjuda på smörgåstårta kan det ibland vara lite svårt att komma på alternativ till en vegan. Men faktum är att det faktiskt går utmärkt att göra en vegansk smörgåstårta. Detta recept är dessutom enkelt och går fort att göra. Smörgåstårtan må vara svensk, men även i andra länder är det inte ovanligt att man serverar detta mellanting mellan tårta och smörgås vid speciella tillfällen. Inte minst vid högtider.

Den här veganska varianten har mer eller mindre allt som man kan förvänta sig i en traditionell smörgåstårta. Förutom majonnäs, som så klart är ersatt av en vegansk majonnäs, finner du lager av bröd, röror, krämig fyllning, sallad samt fräscha inslag av grönsaker och citron. Men man kan göra sin smörgåstårta som man vill, lägg till ingredienser eller ta bort dem.

DELA!
4.7 från 136 röster

Ingredienser

ca 8 portioner
MULTIPLICERA
-
+
1x
16
skivor Bröd (gärna fullkorn)
200
g Hummus
200
g Rödbetshummus
1
msk Finhackad inlagd gurka
50
g Paprika
3
msk Vegansk majonnäs
1
st Gurka
225
g Vegansk färskost (gärna cashew)
4
st Avokado
1
tsk Lökpulver
1
tsk Spiskummin
1
tsk Gurkmejapulver
1
msk Citronsaft
1
tsk Vitlökspulver

Toppa med

2
msk Valfria nötter och frön
100
g Valfria grönsaker

Instruktioner

1
Börja med att finhacka den inlagda gurkan, paprikan och skiva gurkan. Skala därefter avokadon och kärna ur den.
2
Rör därefter ner den vanliga hummusen med lite citronsaft, paprika, lökpulver och gurkmeja i en liten skål tills allt är väl blandat.
3
Blanda sedan rödbetshummusen med den inlagda gurkan i en annan skål väl. Smaka av med salt och peppar.
4
I en tredje skål, mosa avokadon och blanda med vitlökspulver. Smaka av med salt och peppar.
5
Lägg upp fyra av brödskivorna på ett fat. Täck dem med en matsked majonnäs och fördela sedan den vanliga hummusblandningen jämnt.
6
Täck med fyra brödskivor till och sprid ut ytterligare en matsked majonnäs. Gör sedan ett lager av blandingen med rödbetshummus.
7
Gör ännu ett lager av brödskivor och täck dem återigen med majonnäs. Bred därefter ett lager med den skivade gurkan och färskosten.
8
Slutför smörgåstårtan genom att lägga på de sista skivorna bröd och täck tårtan med avokadoblandningen på alla sidor. Avsluta med lite citronsaft, valfria grönsaker och frön på toppen.

Tips!

  • Var försiktig och noga med konsistenserna. Även om receptet är enkelt, är det lika lätt att förstöra tårtan. Den är som godast när den erbjuder flera olika texturer och inte rinner ihop.
  • Ett av de viktigaste inslagen när det gäller smörgåstårtor är hur du dekorerar den, och här är det bara din egen kreativitet som sätter gränserna. Se till att skära grönsakerna och övriga ingredienser som ska vara på toppen snyggt och konstnärligt.
102
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar