Vegansk lasagne med zucchini och aubergine

90 minuter

ganska enkelt

Som vegan måste man också kunna få njuta av en klassisk lasagne al forno, med en vegansk köttfärssås och béchamelsås. Precis som på traditionellt vis, fast helt vegansk och utan kött. Med andra ord, en vegansk lasagne med både zucchini och aubergine. I detta recept har köttet bytts ut mot vegofärs, men förutom att göra det med sojafärs exempelvis, går det lika bra att använda sig utav svamp eller linser.

Det är en relativt enkel vegansk lasagne att göra, med vanliga ingredienser och fortfarande otroligt god. Den har fortfarande en krämig béchamelsås, gjord på havremjölk och veganskt smör. Men du bör vara extra uppmärksam när du köper lasagneplattorna. Även torkade lasagneplattor har en tendens att innehålla ägg, så läs innehållsförteckningen noga.

4.6 från 128 röster

Ingredienser

6-8 portioner
Multiplicera recept
1 paket Veganska lasagneplattor (torkade)
2 msk Olivolja (till stekning)
1 st Rödlök
3 st Vitlöksklyftor
4 st Selleristänger
1 st Aubergine
1 st Zucchini
400 g Vegofärs (t.ex. sojafärs), linser eller svamp
2 burkar Krossade tomater
3 msk Tomatpuré
2 msk Balsamvinäger
Salt, peppar och blandade örter efter smak
Béchamelsås
60 g Veganskt smör
1 dl Vetemjöl
10 dl Havremjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)
1 st Gul lök
1 st Lagerblad
Salt och peppar
2 dl Riven vegansk ost (valfritt)
2 msk Näringsjäst (valfritt)
En nypa muskot (valfritt)

Instruktioner

1.
Förbered genom att hacka lök, vitlök, selleri och skär zucchinin och auberginen i kuber.
2.
Börja därefter med mjölken till béchamelsåsen. Värm en medelstor kastrull och tillsätt havremjölk, lök, lagerblad och kryddor. Lått kastrullen vara på låg värme samtidigt som du rör om då och då.
3.
Sätt en stor kastrull på medelvärme och ha i olivolja, lök, vitlök och selleri tillsammans med en nypa salt. Låt det fräsa i ca 4 minuter.
4.
Tillsätt därefter zucchini, aubergine och eventuella örter. Sänk därefter värmen och låt blandningen koka under lock i ca 4 minuter till.
5.
Vänd ner vegofärsen och se till att röra om ordentligt. Låt grytan koka i ytterligare ett par minuter.
6.
Häll i balsamvinäger tillsammans med de krossade tomaterna och rör om. Tillsätt därefter tomatpurén och låt blandningen koka på låg värme under lock strax under en kvart.
7.
Nu har det blivit dags att slutföra béchamelsåsen. Smält ner det veganska smöret i en ny kastrull på låg värme.
8.
Tillsätt därefter vetemjöl och blanda väl. Fortsätt att koka blandningen medan du rör om ett par minuter tills all mjöl kokat in.
9.
Vispa sedan ner mjölkblandningen i smör- och mjölblandningen. Lite i taget.
10.
När du hällt i all mjölk ska såsen ha en krämig konsistens. För att göra den mer åt osthållet, tillsätt näringsjäst och riven vegansk ost.
11.
Förvärm ugnen till 180 grader.
12.
Skapa sedan din lasagne i en ugnssäker form, precis som du vill ha den. Vanligtvis brukar man börja med grytan, därefter ett lager av béchamelsås och till sist lasagneplattor. Upprepa samma mönster tills det att du fylls formen men det översta lagret bör bestå av den ostiga krämiga såsen.
13.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
14.
Låt svalna något innan du serverar.

Tips!

Om du får lasagne över, förvara den enkelt i kylen eller frys in. Det kan dock vara en god idé att dela upp bitarna i portioner innan du fryser in lasagne. Låt dem tina över natten i kylskåp och värm upp i ugnen eller mikron dagen efter.
Du kan egentligen använda vilka grönsaker som helst i din veganska lasagne, varför inte spenat eller soltorkade tomater?
Ett fräscht tillägg till lasagnen kan vara en liten härlig grön sallad.
Visste du att lasagnen kan förberedas i förväg, för att sedan sättas in i ugnen när det väl är dags att äta?