Om
En vegansk köttfärssås gjord på linser istället för kött.

Vegansk köttfärssås med linser

90 minuter
Enkelt

En köttfärssås kanske är bland det godaste och mest vanliga att äta till en kastrull med nykokt pasta. Som vegan är det därför viktigt att ha ett recept på en enkel med riktigt god vegansk köttfärssås på röda linser istället för köttfärs. Den här köttfärssåsen, eller linsbolognesen, kräver få ingredienser, är lätt att laga, hälsosam och alldeles utsökt. Med andra ord perfekt till att slänga ihop en pasta bolognese.

Det här receptet bygger på en traditionell köttfärssås. I själva verket är det enda som skiljer den här varianten från en vanlig att man använder linser istället för malet kött. Även du som är köttätare kan njuta av det här alternativet. Linserna absorberar nämligen såsens alla smaker och konsistensen blir väldigt snarlik köttets.

Röda linser kokar snabbare än andra typer av linser, vilket gör att såsen inte behöver koka jättelänge. Men det går självklart att använda vilka linser som helst, inklusive bönor eller svamp. För att göra det hela ännu härligare, använd en skvätt rödvin innan du tillsätter de krossade tomaterna.

DELA!
4.8 från 161 röster

Ingredienser

6 portioner
MULTIPLICERA
-
+
1x
1
st Rödlök
1
st Selleristång
1
st Morot (liten)
3
msk Olivolja (eller valfri neutral vegetabilisk olja)
2
msk Tomatpuré
250
g Röda linser
2
dl Rött vin
2
dl Växtbaserad mjölk
800
g Krossade tomater
Salt
Peppar

Instruktioner

1
Finhacka lök, morot och selleri.
2
Sätt en stor kastrull på medelhög värme och ha i olivoljan.
3
När oljan är varm, rör ner den finhackade löken, moroten och sellerin. Fräs medan du rör om tills de fått en fin färg, mellan 5-10 minuter.
4
Häll i tomatpurén och stek även den ett par minuter. Tillsätt därefter linserna och fräs på hög värme någon ytterligare minut.
5
Tillsätt vinet och låt såsen koka tills alkoholen avdunstat.
6
Vänd ner de krossade tomaterna, rör om och smaka av med salt och peppar.
7
Låt såsen sjuda på låg värme under lock i en dryg timme. Rör om efter behov och tillför en skvätt vatten om den blir för tjock.
8
När såsen känns klar, blanda eventuellt i växtbaserad mjölk. Den veganska köttfärssåsen är klar när de röda linserna är mjuka och såsen är krämig och tjock.
9
Servera med pasta, ris, bröd eller ät den som den är!

Tips!

  • Om du inte har någon rödlök hemma går det lika bra med gul lök. Har du ingen lök alls? Använd lökpulver.
  • Morot bidrar till köttfärssåsens konsistens och ger även en liten sötma. Se till att hacka eller riv den fint för bästa resultat.
  • Rödvin bidrar både till aromatiska smaker men också till en härligare färg. Men om du bara har vitt vin hemma går det också utmärkt att använda.
  • En vegansk köttfärssås går utmärkt att förvara i både kyl och frys. En fryst matlåda bör dock tina över natten innan den ska serveras. Värm upp den enkelt i en kastrull eller i mikron.
133
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar