Vegansk köttfärssås med linser
90 minuter
enkelt
En köttfärssås kanske är bland det godaste och mest vanliga att äta till en kastrull med nykokt pasta. Som vegan är det därför viktigt att ha ett recept på en enkel med riktigt god vegansk köttfärssås på röda linser istället för köttfärs. Den här köttfärssåsen, eller linsbolognesen, kräver få ingredienser, är lätt att laga, hälsosam och alldeles utsökt. Med andra ord perfekt till att slänga ihop en pasta bolognese.
Det här receptet bygger på en traditionell köttfärssås. I själva verket är det enda som skiljer den här varianten från en vanlig att man använder linser istället för malet kött. Även du som är köttätare kan njuta av det här alternativet. Linserna absorberar nämligen såsens alla smaker och konsistensen blir väldigt snarlik köttets.
Röda linser kokar snabbare än andra typer av linser, vilket gör att såsen inte behöver koka jättelänge. Men det går självklart att använda vilka linser som helst, inklusive bönor eller svamp. För att göra det hela ännu härligare, använd en skvätt rödvin innan du tillsätter de krossade tomaterna.
Ingredienser
Multiplicera recept
1 st Rödlök | |
1 st Selleristång | |
1 st Morot (liten) | |
3 msk Olivolja (eller valfri neutral vegetabilisk olja) | |
2 msk Tomatpuré | |
250 g Röda linser | |
2 dl Rött vin | |
2 dl Växtbaserad mjölk | |
800 g Krossade tomater | |
Salt | |
Peppar |