Om
Veganska pannkakor kan vara den perfekta frukosten!

Enkla veganska pannkakor utan ägg och mjölk

30 minuter
Enkelt

Om du letar efter en perfekt helgfrukost så finns det nog inget härligare än en hög med läckra veganska pannkakor. Det är nästan konstigt hur gott det är med tanke på hur få ingredienser som behövs och hur enkelt det är att tillaga.

Du kanske undrar om det är möjligt att göra veganska äggfria pannkakor som smakar gott? Tur nog är det faktiskt möjligt, det går att göra tunna pannkakor utan ägg eller mjölk och fortfarande få ett fantastiskt resultat. Även du som vegan kan äta pannkakor så länge du byter ut ingredienserna.

Man skulle kunna tro att ett så klassiskt recept aldrig skulle fungera om man bytte ut två av tre ingredienser. Många kan därför vara något skeptiska till veganska pannkakor utan ägg och mjölk innan de har provat dem. Faktum är att mjöl, olja och havremjölk ger precis samma magiska resultat som med ägg och vanlig komjölk. Vill du prova en lite fluffigare variant kan du prova veganska amerikanska pannkakor där du även använder bakpulver i smeten.

Det här receptet är enkelt och består av ingredienser som du förmodligen redan har hemma. De kommer bli en säker succé på pannkaksdagen eller som en fantastisk frukost för alla som följer en vegansk, ägg- eller mjölkfri diet. Minst lika gott som vanliga pannkakor men betydligt enklare. Med samma recept kan du dessutom göra veganska plättar genom att använda ett plättlagg istället för en stekpanna.

DELA!
4.9 från 142 röster

Ingredienser

ca 5 pannkakor
MULTIPLICERA
-
+
1x
2
dl Vetemjöl
4
dl Havremjölk (alternativt soja- eller mandelmjölk)
tsk Salt
3
msk Vegetabilisk olja

Förslag på topping

Banan- eller äppelskivor
Färska bär
Vegansk choklad
Lönnsirap eller florsocker
Växtbaserad yoghurt

Instruktioner

1
Blanda mjöl och salt i en bunke och gör en liten grop i mitten.
2
Häll i mjölken samtidigt som du vispar, tills det att du har en slät smet.
3
Tillsätt majoriteten av oljan och vispa tills det blandat sig väl. Resten sparar du till själva stekningen.
4
Hetta upp en liten skvätt olja i en stekpanna. När den är varm, häll i ett fint lager av smeten i botten och luta pannan så att den sprids ut till en fin cirkel.
5
Vänta ett par minuter tills smeten blivit fastare. Använd därefter en stekspade för att kontrollera undersidan. När den blivit gyllenbrun är det dags att vända pannkakan. Fortsätt steka tills även undersidan fått en fin färg.
6
Lägg över pannkakan på ett fat och håll den varm under tiden som du tillagar resten.
7
Lägg på valfri topping och njut!

Tips!

  • Veganpannkakor går utmärkt att förvara i kylskåpet i upp till fem dagar. Om du vill frysa in dem låter du de svalna helt och förvarar dem staplade i en plastpåse. Se till att försöka få ut så mycket luft som möjligt ur påsen innan du knyter igen den. När det är dags att äta värmer du pannkakorna enkelt i mikron eller ugnen.
  • Det går alldeles utmärkt att variera vilket mjöl man använder när man gör en pannkakssmet utan ägg. Du kan till exempel använda fullkorns- eller dinkelmjöl för ett fullkornsalternativ. Vill du göra lite nyttigare och glutenfria pannkakor byter du ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl, exempelvis bovetemjöl.
  • Du kan använda olika typer av olja, så länge de har en neutral smak. Raps- eller olivolja finns oftast nära till hands men du kan också prova med smält kokosolja eller avokadoolja. Vill du inte använda olja kan du ersätta den med mer växtbaserad mjölk alternativt ett smält veganskt smör.
  • Många väljer att göra sina ägg- och mjölkfria pannkakor med havremjölk men det fungerar lika bra med mandelmjölk, sojamjölk, kokosmjölk eller andra växtbaserade alternativ. Använd det alternativ du tycker bäst om och som passar dina kostbehov. Det går även att göra veganska pannkakor utan mjölk och istället bara använda vatten.
  • Det går att variera sig hur mycket som helst, både när det kommer till ingredienserna i smeten eller toppingen. En populär variant är veganska bananpannkakor, där du blandar ner banan direkt i smeten och på så vis ger pannkakorna en naturlig sötma. Om du inte har tid att stå framför spisen och steka pannkakor på löpande band, eller om du vill ha en lite matigare variant, kan du istället göra en vegansk ugnspannkaka som sköter sig själv i ugnen.
267
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar