Om
En vegansk pasta bolognese, eller som vi på svenska säger, spagetti med köttfärsås, kan vara fantastiskt god även om den är gjord vegansk.

Vegansk pasta bolognese

40 minuter
Enkelt

En pasta bolognese är kanske en av de mest populära och klassiska pastarätterna. Men även om den vanligtvis görs på köttfärs, så är det fortfarande fullt möjligt att göra en vegansk pasta bolognese som är minst lika smakrik och härlig. Men vad vi i Sverige kallar en bolognese skulle kanske uppröra en och annan italienare, då en traditionell bolognese inte ens innehåller tomater. Så det här är kanske egentligen mer utav en vegansk spaghetti med köttfärssås.

Det här receptet är både snabbt, enkelt och kan lämpa sig till många olika tillfällen, inte minst som en härlig middag mitt i veckan. Många som har gått över till att vara vegan har nog ätit den här klassiska rätten någon gång i sitt liv, inte minst under sin barndom. Det här är ett recept som antagligen kommer att väcka liv i gamla minnen.

DELA!
4.7 från 74 röster

Ingredienser

4 portioner
MULTIPLICERA
-
+
1x
Spaghetti (eller valfri pasta)
2
msk Vegetabilisk olja (förslagsvis olivolja)
1
st Gul lök
1
st Morot
1
st Selleristång
1
st Vitlöksklyfta
300
g Vegofärs (går också bra med linser)
1
msk Tomatpuré
2
tsk Soja
400
g Krossade tomater
1
tsk Vegansk Worcestershiresås
2
tsk Valfri fond (vegansk)
1
st Lagerblad
2
tsk Salt
1
tsk Svartpeppar
1
tsk Socker
2
tsk Liquid Smoke (valfritt)

Toppa med

Färsk persilja
Vegansk parmesan
Nymalen svartpeppar

Instruktioner

1
Förbered genom att hacka lök, vitlök, morot och selleri.
2
Sätt på en medelvarm stor kastrull och ha i oljan. När den blivit varm, tillsätt löken och fräs ett par minuter. Tillsätt därefter selleri och morot och stek ett par minuter till.
3
Häll ner vitlöken och fräs ytterligare ett par minuter. Vänd därefter ner vegofärsen och stek i ca 5 minuter. Rör därefter ner tomatpuré, soja, Worcestershiresås och de krossade tomaterna.
4
Ha i fonden och se till att den blandar sig. Rör sedan i salt, peppar, socker och till sist lagerblad. Sätt på locket och låt sjuda i en halvtimme, rör om med jämna mellanrum.
5
Medan du väntar på att såsen ska bli klar kan du börja med pastan. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Ha ner pastan i vattnet när det är lika lång tid kvar för såsen att bli klar som koktiden är på pastan, enligt anvisningarna på förpackningen.
6
Häll av vattnet från pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet. Såsen ska nu vara tjock, tillsätt pastavatten till önskad konsistens samtidigt som du rör om. Avslutningsvis har du i ett par teskedar Liquid Smoke.
7
Häll tillbaka pastan i kastrullen och bland ut med en del av såsen. Servera och toppa med resten av såsen, svartpeppar, färsk persilja eller vegansk parmesan.

Tips!

  • Hacka eller riv morötterna fint för att de verkligen ska mjukas upp, på så vis bidrar de till att göra konsistensen mer åt köttfärshållet.
  • Du kan även använda dig utav näringsjäst för att göra såsen tjockare och ge såsen en djupare smak.
  • För ännu mer fyllighet, prova med att ha i en klick veganskt smör eller annat fett de sista minuterna i såsen.
  • Krydda gärna såsen efter din egen smak. Varför inte lite rödpeppar för extra hetta?
82
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar