Vegansk ugnspannkaka

30 minuter

enkelt

En vegansk ugnspannkaka är precis vad det låter som, en ugnspannkaka utan ägg och vanlig komjölk helt enkelt. Det går givetvis att göra ugnspannkaka utan mjölk genom att istället bara använda vatten, men i det här receptet har vi använt oss av havremjölk – men använd vilken växtbaserad mjölk du vill. Förutom att det är en lätt, fluffig och supergod rätt att laga så är det dessutom busenkelt. Allt som behövs är en skål, ugnsform och vanliga ingredienser som du som vegan förmodligen redan har hemma i skafferiet.

Alla gillar väl pannkakor men det är inte alla som har lust eller tid att stå framför spisen och vända pannkaka efter pannkaka. Vanliga veganska pannkakor kan ibland även vara svåra att få till. När du gör en vegansk ugnspannkaka behöver du bara vispa ihop ingredienserna och sprida ut smeten i formen, resten sköter ugnen. Du får fortfarande fluffiga läckra pannkakor som du därefter toppar efter smak eller äter tillsammans med valfria tillbehör.

4.7 från 151 röster

Ingredienser

6 portioner
Multiplicera recept
5 dl Vetemjöl
0.5 dl Socker
1 msk Bakpulver
En nypa salt
Kanel eller vanilj efter smak (valfritt)
4 dl Havremjölk
3 msk Neutral vegetabilisk olja
Förslag på tillbehör
Färska bär
Färsk frukt
Vegansk yoghurt
Hackade nötter
Lönnsirap
Sylt

Instruktioner

1.
Sätt ugnen på 180 grader.
2.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och eventuellt kanel eller vanilj i en bunke eller större skål.
3.
Tillsätt havremjölk, olja och blanda till en jämn smet. Den ska vara som en typisk pannkakssmet, tjock men fortfarande lätt att hälla.
4.
Häll smeten i en ugnsform och grädda ca 20 minuter i ugnen. Om du är osäker på om den är klar, stoppa ner en sticka i mitten. Är stickan ren från smet är ugnspannkakan färdig.
5.
Servera med dina favorittillbehör och ät varm!

Tips!

En äggfri ugnspannkaka går såklart utmärkt att frysa in. Låt den svalna och skär sedan upp den i bitar som du förvarar i en fryspåse eller lufttät matlåda. Om du staplar dem, se till att använda en bit bakplåtspapper mellan bitarna så att de inte fryser ihop. När det är dags att äta värmer du bara upp dem på nytt i ugnen en stund.
Gör din veganska ugnspannkaka glutenfri genom att ersätta det traditionella mjölet mot ett glutenfritt mjöl. Kikärtsmjöl eller bovetemjöl är utmärkta alternativ som också gör den matigare.