Vegansk kladdkaka utan ägg och mjölk

40 minuter

enkelt

Sugen på något sött? Då kanske det här populära receptet på vegansk kladdkaka skulle kunna stilla ditt sötsug. Det är inte för intet som kladdkaka heter just kladdkaka, den har nämligen en härligt kladdig och oemotståndlig insida. Alla svenskar har väl någon gång ätit detta smarriga och klassiska bakverk, antingen som efterrätt eller till en fika. Nästan lika populär som vår kanelbulle eller våra semlor.

Den här varianten är däremot äggfri och mjölkfri men minst lika god, perfekt för dig som är vegan eller av andra anledningar vill baka utan ägg och mjölk. Toppa med färska bär, vegansk vispgrädde, hackad mandel och till sist pudrar du över lite florsocker. Ingen skulle klandra dig om din första instinkt skulle vara att springa ut till köket och prova direkt!

4.9 från 218 röster

Ingredienser

ca 10 bitar
Multiplicera recept
125 g Veganskt smör
80 g Mörk vegansk choklad
2.5 dl Vetemjöl
1.5 dl Socker
0.5 dl Kakao
1.5 dl Växtbaserad mjölk
En nypa salt
En nypa vaniljextrakt
Förslag på tillbehör
Vegansk vispgrädde
Färska bär
Hackade mandlar
Florsocker

Instruktioner

1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Smöra och mjöla en 24 cm springform.
3.
Smält smöret i en kastrull på låg värme och ha därefter i den mörka chokladen och låt även den smälta.
4.
Blanda socker, mjöl, salt, kakao och vaniljextrakt i en bunke eller skål.
5.
Häll i den smälta smör- och chokladblandningen i bunken och blanda samman. Tillsätt den växtbaserade mjölken och rör om tills allt blandat sig väl.
6.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
7.
Låt svalna, servera därefter med några av våra förslagna tillbehör och njut!

Tips!

Låt kladdkakan vila några timmar i kylskåpet, då får den som bäst konsistens. Den går bra att förvara i rumstemperatur ett par dagar men håller sig bäst i kylen i upp till en vecka.
Du kan byta ut det veganska smöret mot veganskt margarin eller vilken vegetabilisk olja som helst. Många ingredienser går att byta ut för att göra en vegansk kladdkaka mer eller mindre nyttig.
Låt inte våra förslag på topping begränsa dig. Det finns mängder av härliga tillbehör som passar till kladdkaka, varför inte dadlar?
I det här receptet har vi använt traditionellt mjöl. Men du kan egentligen byta ut vetemjöl mot vilket mjöl du vill. Det går även att göra kladdkakan glutenfri genom att välja ett glutenfritt mjöl.
Vill du göra din veganska kladdkaka utan socker? Prova andra metoder för att göra smeten söt. Du kan till exempel göra en banankladdkaka, det vill säga mosa ner bananer som du sedan använder i smeten vilket ger den en naturlig sötma. Du kan även ersätta sockret med sirap eller sötningsmedel.