Veganska plättar

35 minuter

enkelt

Om du letar efter ett smarrigt recept på veganska plättar behöver du inte leta längre. De här plättarna är läckra, enkla att göra och fria från både ägg och mjölk. Perfekta för en snabb men lyxig helgfrukost för dig som är vegan eller har kostrestriktioner, då du förmodligen redan har de flesta ingredienser hemma. Men de fungerar minst lika bra som en brunch eller till efterrätt.

Veganska plättar utan ägg och mjölk kan göras med samma smet som vanliga veganska pannkakor, men de blir klara snabbare och behöver kortare stektid, vanligtvis inte mer än någon minut på varje sida. Det här receptet är något inspirerat av en spansk variant men går självklart att göra mer traditionella med basingredienserna.

4.9 från 112 röster

Ingredienser

ca 20 plättar
Multiplicera recept
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Kanel
2 st Citroner (zest)
6 msk Lönnsirap
2 tsk Äppelcidervinäger
2.5 dl Växtbaserad mjölk
4 msk Vegetabilisk olja (och lite mer till stekning)
Förslag på topping
Färsk frukt eller bär
Lönnsirap

Instruktioner

1.
Blanda mjöl, bakpulver, och kanel i en skål eller bunke. Skölj citronen och raspa av skalet med ett rivjärn och tillsätt citronzest.
2.
Rör i resterande ingredienser och blanda väl tills du har en tjock men rinnig smet.
3.
Ha i en skvätt olja i en stekpanna och sätt den på medelvärme.
4.
Använd omkring 2 matskedar smet per plätt, eller gör plättarna så stora du vill. Stek dem därefter en kort stund på vardera sida tills de är genomgräddade och har fått en fin färg.
5.
Håll de färdiga plättarna varma medan du steker upp resten av smeten. Servera och njut!

Tips!

Blanda de torra ingredienserna väl för att se till allt bakpulver fördelas jämt. Men när du väl blandat i resten av ingredienserna, blanda då inte för mycket. Det skapar gluten och ger ett sämre resultat.
Veganska plättar som blir över kan enkelt förvaras i kyl eller frys. De blir som godast om man värmer upp dem igen i ugnen men kylda plättar går även bra att värma i mikrovågsugn. Frysta plättar tenderar dock att bli blöta och soggiga om man värmer dem i mikron.
För att göra glutenfria plättar utan ägg byter du bara ut det vanliga vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ. Kikärtsmjöl, bovetemjöl, kokosmjöl – ja, möjligheterna är många. För att göra veganska plättar utan mjölk byter du ut den växtbaserade mjölken mot vatten.