Om
Att göra hemmagjord pasta är ett enkelt sätt för en vegan att säkert veta att den är utan ägg.

Vegansk hemmagjord pasta utan ägg

45 minuter
Ganska enkelt

Att göra en vegansk hemmagjord pasta utan ägg är faktiskt inte särskilt svårt. Med detta recept kan du göra färsk spaghetti, tagliatelle, ravioli, eller varför inte en vegansk lasagne. Det är helt klart en fördel att ha en pastamaskin till hands men det fungerar också med en kavel. Men utan en pastamaskin blir det betydligt svårare att göra spaghetti.

I norra Italien görs färsk pasta traditionellt av mjöl och ägg, särskilt fylld pasta, då ägg innehåller fett som ger degen elasticitet och underlättar när man arbetar med pastan. Men söderut görs den vanligtvis äggfri, på bara mjöl och vatten, då vädret är varmare och man behöver en lättare pasta.

Att göra sin egen pasta är ett enkelt sätt att till hundra procent veta vilka ingredienser den innehåller. Som vegan kan det ibland vara svårt att veta om pastan man köper i butik verkligen är vegansk. Särskilt när det kommer till färsk pasta, då den för det mesta innehåller ägg.

DELA!
4.5 från 64 röster

Ingredienser

6 portioner
MULTIPLICERA
-
+
1x
400
g Durumvetemjöl (strax över 6 dl)
4
dl Varmt vatten
1
tsk Salt
4
msk Vetemjöl till knådning, annars använd mer durumvete

Instruktioner

1
Börja med att väga och mäta upp alla ingredienser.
2
Blanda salt och durumvete i en skål. Häll därefter i det varma vattnet.
3
Lägg över degen på en ren yta och knåda mellan 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för fuktig eller vatten om den är för torr.
4
Täck degen med plastfolie eller stoppa i en fryspåse och låt vila i kylen minst en halvtimme.
5
Om du har en pastamaskin: Dela upp degen i två lika stora bollar. Tryck ut bollarna så att de blir platta och kör därefter degen genom pastamaskinen, från det tjockaste läget först. Om degen går sönder gör det inget, det är bara att vika ihop den och köra den genom pastamaskinen igen. Fortsätt till önskad tjocklek och strö lite mjöl på arken så att de inte klibbar. Om du vill göra lasagne, spaghetti eller tagliatelle, stanna på tjocklek 2. För ravioli, kör på det tunnaste.
6
Utan pastamaskin: Sträck ut degen på en lätt mjölad bänk och använd en kavel eller flaska tills degen är väldigt tunn. Fortsätt att använda mer mjöl för att se till så att degen inte fastnar.
7
Färsk pasta ska koka i salt kokande vatten mellan 2-3 minuter.

Tips!

  • Degen går att förvara i kylen i ett par dagar eller i frysen upp till ett par månader. Se bara till att strö lite extra mjöl runt degen och förvara den tätt försluten i en påse eller lufttät matlåda. När det är dags att göra pasta, tinar du bara degen över natten i kylen och fortsätter som vanligt.
  • Du kan egentligen använda vilket mjöl du vill när du gör pasta. Glutenfri pasta utan ägg gör du enkelt genom att använda ett glutenfritt mjöl. Men du kan också göra till exempel linspasta på linsmjöl.
  • Du kan använda olivolja för att ersätta ägg när det behövs för att göra degen smidigare.
54
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar