Om
Som vegan kan kikärtsplättar vara en underbar variant till klassiska pannkakor.

Veganska kikärtsplättar

25 minuter
Enkelt

Det här receptet på veganska kikärtsplättar med kikärtsmjöl är ett enkelt, glutenfritt och spannmålsfritt alternativ till vanliga veganska plättar som innehåller mer protein. En perfekt frukost till dig som är vegan eller av andra anledningar vill utesluta traditionellt mjöl, ägg eller mjölk. De går att göra mer matiga genom att exempelvis ha i lök eller andra grönsaker och toppa med avokado och salsa men detta recept fokuserar på en sötare frukostvariant.

Kikärtsmjöl är gjort på malda torra kikärter, vilket gör det till en bra växtbaserad källa till protein som dessutom är naturligt glutenfri. Det finns ingenting som tyder på att kikärtsmjöl skulle vara mindre näringsrikt eller ha färre hälsofördelar jämfört med hela kikärter. Bland annat kan det bidra till att sänka insulinnivåerna och bildar mindre akrylamid när det hettas upp jämfört med många andra typer av mjöl.

Precis som råa havregryn innehåller kikärter resistent stärkelse, något som kan ge näring åt de goda bakterierna i tarmen och fungera som en prebiotika. De innehåller även mer protein än vanligt mjöl vilket gör att du känner dig lättare mätt. Kikärtsplättar har dock en naturlig märkbar eftersmak men som du snabbt vänjer dig vid.

DELA!
4.7 från 39 röster

Ingredienser

2 portioner
MULTIPLICERA
-
+
1x
2
dl Kikärtsmjöl
2
dl Vatten
1
tsk Bakpulver
En nypa salt
2
msk Lönnsirap
1
tsk Vaniljextrakt

Förslag på topping

Färsk frukt eller bär
Lönnsirap

Instruktioner

1
Blanda ingredienserna i en stor skål eller bunke och rör om ordentligt så att eventuella klumpar bryts upp. Låt därefter smeten vila i minst 10 minuter.
2
Sätt en stekpanna på medel till låg värme och tillsätt olja eller annat fett. Stek därefter pannkakorna i valfri storlek tills det att bubblor börjar bildas i mitten av pannkakan.
3
Nu är det perfekta tillfället att ha i extra ingredienser i pannkakorna, exempelvis bär. Vänd sedan pannkakorna med en stekspade och stek på andra sidan tills de fått en fin färg.
4
Servera och njut med valfri topping!
28
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar