Veganska kikärtsplättar
25 minuter
enkelt
Det här receptet på veganska kikärtsplättar med kikärtsmjöl är ett enkelt, glutenfritt och spannmålsfritt alternativ till vanliga veganska plättar som innehåller mer protein. En perfekt frukost till dig som är vegan eller av andra anledningar vill utesluta traditionellt mjöl, ägg eller mjölk. De går att göra mer matiga genom att exempelvis ha i lök eller andra grönsaker och toppa med avokado och salsa men detta recept fokuserar på en sötare frukostvariant.
Kikärtsmjöl är gjort på malda torra kikärter, vilket gör det till en bra växtbaserad källa till protein som dessutom är naturligt glutenfri. Det finns ingenting som tyder på att kikärtsmjöl skulle vara mindre näringsrikt eller ha färre hälsofördelar jämfört med hela kikärter. Bland annat kan det bidra till att sänka insulinnivåerna och bildar mindre akrylamid när det hettas upp jämfört med många andra typer av mjöl.
Precis som råa havregryn innehåller kikärter resistent stärkelse, något som kan ge näring åt de goda bakterierna i tarmen och fungera som en prebiotika. De innehåller även mer protein än vanligt mjöl vilket gör att du känner dig lättare mätt. Kikärtsplättar har dock en naturlig märkbar eftersmak men som du snabbt vänjer dig vid.
Ingredienser
Multiplicera recept
2 dl Kikärtsmjöl | |
1.5 dl Vatten | |
1 tsk Bakpulver | |
En nypa salt | |
2 msk Lönnsirap | |
1 tsk Vaniljextrakt |
Förslag på topping
Färsk frukt eller bär | |
Lönnsirap |