Om
Veganska bananpannkakor utan ägg smakar minst lika gott som vanliga pannkakor.

Vegansk bananpannkaka

30 minuter
Enkelt

En vegansk bananpannkaka är precis vad det låter som, en vegansk pannkaka gjord på veganska ingredienser och mosad banan. Veganska bananpannkakor kanske inte låter som någon smaksensation för någon som aldrig provat. Men faktum är att de faktiskt är otroligt goda, nyttiga och dessutom enkla att göra. De är lätta, fluffiga och fulla av naturligt söt banansmak.

Toppa dem med din favoritfrukt, förslagsvis skivade bananer, samt en generös skvätt lönnsirap – och du har den perfekta frukosten en lat söndagsmorgon för dig som är vegan eller bara vill äta en hälsosam bananpannkaka utan ägg och mjölk. Detta är ett utmärkt recept att ha i rockärmen när man märker att de sista bananerna i fruktskålen börjar bli för mogna.

DELA!
4.8 från 133 röster

Ingredienser

ca 8 pannkakor
MULTIPLICERA
-
+
1x
3
dl Vetemjöl
2
msk Socker
1
msk Bakpulver
tsk Salt
1
tsk Kanel
1
st Stor banan
1
msk Kokosolja (eller valfri vegetabilisk olja) och ytterligare mer till stekningen
1
tsk Vaniljextrakt
2
dl Sojamjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)

Förslag på topping

Bananskivor
Lönnsirap

Instruktioner

1
Blanda mjöl, socker, salt, kanel och bakpulver i en skål eller bunke.
2
Mosa bananen tillsammans med kokosoljan. Tillsätt sojamjölken, vaniljextrakt och blanda med de torra ingredienserna.
3
Värm upp en stekpanna och ha i en klick kokosolja. När den är varm, tillsätt ungefär en halv deciliter smet åt gången.
4
Vänd pannkakan när kanterna börjar bli fasta och du kan se små bubblor på ovansidan. Fortsätt steka tills även undersidan fått en fin gyllenbrun färg. Du kan komma att behöva vända pannkakan flera gånger och trycka med stekspaden för att säkerställa att även insidan blivit genomgräddad.
5
Servera och njut med bananskivor och lönnsirap!

Tips!

  • Bananpannkakor som blir över går bra att förvara i kylskåpet i upp till 5 dagar. De går även att frysa in och håller åtminstone ett par månader. Se bara till att försluta dem väl och använd en liten bit bakplåtspapper mellan pannkakorna för att undvika att de fastnar i varandra. Värm dem enkelt i mikron eller ugnen när det är dags att äta igen!
  • Om du använder för mycket banan finns det en risk att de blir för tunga och brända innan de får rätt konsistens på insidan. Håll dig till en stor banan per sats för att få de lätta, fluffiga och tillräckligt med läcker banansmak.
  • Stek alltid bananpannkakor tillräckligt länge. Även med de perfekta proportionerna i smeten behöver de få en fin gyllenbrun färg på båda sidor. Se till att vända de ofta och använd stekspaden för att pressa ner dem så att de blir tillagade på insidan.
  • Du kan också laga veganska glutenfria bananpannkakor utan ägg genom att ersätta det traditionella mjölet med en glutenfri variant. Bananpannkaka utan mjölk är också möjligt att göra, genom att ersätta mjölken med vatten.
91
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar