Vegansk pasta carbonara

25 minuter

enkelt

Kanske en av de mest klassiska italienska pastarätterna, pasta carbonara. Men går den verkligen att göra både god och vegansk? Vanligtvis görs den här traditionella rätten med ägg, fläsk och ost. Så på sätt och vis är det här bland de minst veganska måltiderna man kan tänka sig. Men det här receptet på en vegansk pasta carbonara är både enkelt, går fort att göra och har samma härliga smaker.

Det salta rökiga och knapriga baconet har ersatts med marinerade soltorkade tomater, som fått ligga i en blandning av Liquid Smoke, en flytande rökarom tillsammans med soja. Den krämiga såsen görs istället med växtbaserad mjölk tillsammans med ljuvligt fräst lök och vitlök. Riv över lite vegansk parmesan och toppa med färskhackad persilja. En perfekt favorit att snabbt slänga ihop mitt i veckan för dig som är vegan, med ingredienser som du antagligen redan har hemma i skafferiet.

4.8 från 98 röster

Ingredienser

4 portioner
Multiplicera recept
400 g Spaghetti (eller valfri pasta)
1 dl Soltorkade tomater (torkade, inte i olja)
2 tsk Soja
0.25 tsk Liquid Smoke (rökarom)
1 msk Olivolja
1 st Gul lök
3 st Vitlöksklyftor
0.5 dl Vetemjöl
6 dl Växtbaserad mjölk
1 msk Näringsjäst
0.75 tsk Salt
0.25 tsk Svartpeppar
Garnering
Vegansk parmesan
Persilja

Instruktioner

1.
Hacka lök, vitlök och skär de soltorkade tomaterna i önskad storlek.
2.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i en stor kastrull.
3.
Blanda de soltorkade tomaterna med den flytande rökaromen och sojan i en skål, som medan du förbereder resten av rätten kommer att ligga och absorbera smakerna.
4.
Sätt en stor kastrull på medelhög värme och ha i olivoljan. När oljan är varm, fräs den gula löken och vitlöken tills de fått en fin färg.
5.
Sprid ut mjölet så att den täcker löken och rör om. Låt det koka i en minut och blanda sedan i resterande ingredienser.
6.
Såsen ska koka tills den tjocknar, vilket borde ta omkring 5 minuter. Skulle den bli för tjock, tillsätt lite mer växtbaserad mjölk. Blir den för tunn, koka den lite längre.
7.
Vänd ner den färdiga pastan i såsen, tillsammans med de marinerade soltorkade tomaterna och rör om väl.
8.
Ät medan det är varmt och njut!

Tips!

Du kan använda vilken sorts pasta du vill, men traditionellt sett använder man spaghetti.
Du kan använda någon tesked gurkmejapulver om du vill få en lite härligare färg.
Receptet blir ännu bättre med kala namak, svart salt.
Det som blir över går utmärkt att förvara i kylen och värms enkelt upp i mikron.