Veganska nyttiga pannkakor utan vetemjöl

20 minuter

enkelt

Är pannkakor nyttigt? Ja det kan de faktiskt vara! Lätta, luftiga och fluffiga veganska nyttiga pannkakor gjorda på havremjöl är ett fantastiskt alternativt recept på vanliga veganska pannkakor. Om du vill göra nyttiga pannkakor utan vetemjöl kan du egentligen använda vilket nyttigt mjöl till pannkakor som du vill, förslagsvis mandelmjöl – de ger alla olika resultat och bara fantasin sätter gränser.

Det är också ett enkelt sätt att göra de rikare på protein. Detta recept slängs enkelt ihop en härlig helgmorgon och det är inte bara barn som ej kan motstå pannkakor till frukost, det gäller nog alla! Men det är ett smidigt sätt att få barn att äta hälsosammare.

Du kommer att få tjocka, fluffiga veganska pannkakor som är glutenfria och minst lika smakrika som traditionella pannkakor gjorda med vanligt mjöl. Hemligheten är havremjöl, som är nötigt, hälsosamt och väldigt gott som frukost, brunch eller lunch för dig som är vegan, allergiker eller av någon annan anledning vill utesluta ägg och mjölk.

En annan fördel med att använda havremjöl är att du inte behöver vara orolig för att blanda smeten för mycket, då de inte innehåller något gluten. Med traditionellt mjöl blir pannkakor lätt hårda och sega om man rör smeten för mycket.

4.9 från 124 röster

Ingredienser

ca 8 pannkakor
Multiplicera recept
3.5 dl Havremjöl
1 msk Bakpulver
2 tsk Socker, sirap eller annat sötningsmedel (valfritt)
2.5 dl Växtbaserad mjölk
1 msk Vegetabilisk olja
2 tsk Vaniljextrakt
Förslag på topping
Sylt
Lönnsirap
Färsk frukt, t.ex. banan eller äpple
Färska bär, förslagsvis blåbär eller jordgubbar
Hackade nötter

Instruktioner

1.
Blanda havremjöl, socker och bakpulver i en större skål eller bunke. Blanda ordentligt så att bakpulvret sprids jämnt.
2.
Rör i resterande ingredienser tills allt är blandat.
3.
Sätt en stekpanna på medellåg värme. Använder du en non-stick stekpanna behöver du inte ha i något fett, annars ha i en klick olja eller veganskt smör.
4.
Använd omkring en halv deciliter smet per pannkaka och grädda tills toppen börjar bubbla och botten fått en fin gyllenbrun färg. Vänd därefter på pannkakan och stek färdigt den andra sidan.
5.
Servera varma med dina favorittillbehör och njut!

Tips!

Havremjöl får färg fortare än vanligt mjöl. Använd därför lite lägre temperatur och stek pannkakorna lite kortare tid än du är van vid.
Du kan alltid göra en större sats och frysa in dem, men låt de svalna först. Stapla dem därefter mellan bakplåtspapper och förvara i fryspåsar eller matlådor. När du blir sugen igen är det bara att värma upp de i ugnen.
Ett utmärkt förslag är att blanda ner ytterligare ingredienser i smeten. Blåbär, banan, nötter, proteinpulver eller vegansk choklad är alla härliga exempel.
Det finns många veganska alternativ till havremjölk, vilken växtbaserad mjölk fungerar att göra pannkakor på.
Att använda olja är inget måste, men de bidrar till att berika smeten och gör pannkakorna fina och fuktiga. Vill du istället göra oljefria nyttiga pannkakor utan mjöl kan du ersätta oljan med äppelmos eller bara ännu mer havremjölk.
Du kan enkelt göra ditt egna havremjöl med hjälp av havregryn som du har hemma. Kör bara havregrynen i en mixer.