Om
Veganska bovetepannkakor är matiga och nyttiga. Perfekta till frukost eller brunch!

Veganska bovetepannkakor

25 minuter
Enkelt

En populär variant på veganska pannkakor är veganska bovetepannkakor. De är glutenfria, lätta att göra, lite mer matiga och framför allt väldigt goda. Det är helt enkelt pannkakor på bovetemjöl utan ägg och mjölk. För den som älskar pannkakor så är detta ett perfekt recept på en snabb och rejäl frukost om du lider av allergier eller är vegan.

Man skulle kunna tro att bovetemjöl är ett spannmål, men så är faktiskt inte fallet. Precis som quinoa så är bovete en pseudokornsort eller ett pseudosädesslag. Det är en bra källa till både vitaminer, mineraler och innehåller mer fibrer och protein än traditionellt vitt mjöl.

Smaken på bovetepannkakor är något nötigare och jordigare jämfört med vanliga pannkakor gjorda på vetemjöl. De kan också variera lite i färg, beroende på om du använder ett ljust eller mörkt bovetemjöl. Men oavsett skillnaderna så blir bovetepannkakor utan mjölk eller ägg fortfarande fluffiga, lätta och goda – precis som traditionella pannkakor. Njut direkt från stekpannan toppade med säsongens bär, färsk frukt eller lönnsirap.

DELA!
4.7 från 69 röster

Ingredienser

ca 8 pannkakor
MULTIPLICERA
-
+
1x
2
dl Bovetemjöl
3
tsk Bakpulver
tsk Salt
1
tsk Kanel
2
dl Havremjölk
2
tsk Citronsaft
1
tsk Vaniljextrakt
2
msk Lönnsirap
Vegetabilisk olja till stekning

Förslag på topping

Färska bär
Skivad banan
Lönnsirap
Hackade mandlar

Instruktioner

1
Blanda bovetemjöl, bakpulver, salt och kanel i en bunke eller skål.
2
Tillsätt resten av ingredienserna men blanda inte för mycket. Allt mjöl ska vara blött men det är bara bra om det är lite klumpigt.
3
Värm upp en medelvarm stekpanna samtidigt som du låter smeten vila en liten stund. När stekpannan är varm, ha i en skvätt olja och därefter en halv deciliter smet per pannkaka.
4
Grädda pannkakorna tills det att kanterna börjar se färdiga ut och du kan se bubblor på ovansidan, vanligtvis efter 3-4 minuter. Vänd därefter och stek ytterligare ett par minuter.
5
Njut av dina bovetepannkakor tillsammans med dina favorittillbehör!

Tips!

  • Börja med 2 dl havremjölk och tillsätt mer om så behövs, eller om du hellre vill ha lite tunnare och större pannkakor. Skulle du ha i för mycket vätska är det bara att röra ner lite extra mjöl för att få smeten tjockare. Hur tjocka pannkakor man vill ha beror på vad man gillar.
  • Bovetepannkakor som blir över kan man enkelt stoppa i kylen. Förvara dem i en försluten låda eller påse i upp till 3 dagar. Vill du frysa in dem, se till så att de svalnat helt och stapla de därefter med lite bakplåtspapper mellan varandra för att undvika att de klibbar ihop.
  • Du kan göra dina bovetepannkakor sockerfria genom att istället använda ett sockerfritt sötningsmedel.
63
Likes
Skriv ut
Andra recept du kanske gillar